100talcev.jpg

Grobovi 100 talcev

Največji zločin, ki ga je nemški nacistični okupator storil v času okupacije Slovenije, je bil nedvomno izvršen 12. februarja 1945, ko so v Stranicah na obcestne jablane obesili sto Slovencev. Najmlajši med njimi je štel komaj 16 let, najstarejši 64 let.

Obešanje ob glavni cesti Celje - Maribor je bil, kakor je prebivalce Spodnje Štajerske z letaki obveščal okupator, povračilni ukrep za uboj celjskega »kreisfürerja in landrata« Antona Dorfmeistra. Anton Dorfmeister je bil v zasedi, ki jo je 2. februarja postavil drugi bataljon XIII: brigade Mirka Bračiča v soteski Tesno, ranjen v glavo, medtem ko se je peljal v koloni vozil iz Slovenskih Konjic proti Celju. Dorfmeister je za posledicami poškodb drugi dan po napadu umrl v celjski bolnišnici.

Kot povračilo za napad je bil izdan ukaz o obešanju sto talcev. Za eksekutorje so določili oddelke pomožne policije, ki so se pred zavezniškimi silami umaknili iz Banata in so v tem času imeli nalogo, varovati rudnik Zabukovico in tekstilno tovarno v Preboldu. Ukaz za zločin so prejeli 12. februarja.

Dan pred zločinom so privedli talce iz Maribora in Trbovelj ter jih združili s skupino, ki je že bila določena za usmrtitev v celjskem Starem piskru.

Usodnega dne, 12. februarja, so talce iz celjskiega zapora odpeljali na kraj zločina, za njimi pa so v dveh kamionih peljali še zapornike, ki so imeli nalogo, izkopati grobove za usmrčene zapornike.

     

Danes na zločin v javnosti poznan kot "frankolovske žrtve" opominjata grobova v Spodnjih Stranicah ob regionalni cesti Celje - Maribor, v bližini pa je postavljena tudi muzejska zbirka. Zadnja leta skrbi za ohranitev spomina na žrtve Spominsko društvo 100 frankolovskih žrtev.